23 Mayıs 2015 Cumartesi

ASLANLAR 1

    Bugün hepimizin bildiği bu hayvandan bahsetmek istiyorum.
    Aslanlar için çeşitli tabirler kullanılır bunların başında ise ormanlar kralı gelir. Aslanlar çok güçlü hayvanlar oldukları ve sadece bir kükremesiyle diğer hayvanlara korku saldıkları için aslanlara kral yakıştırması yapılmıştır. Çünkü aslan çok güçlüdür ve kral ünvanını hakeden bir hayvandır sadece kükremesi bile yeter :)
     Şimdi kısaca aslanların fiziksel özelliklerinden biraz bahsedecek olursak: Aslanların renkleri genellikle açık kahverengi ve sarıdır. Koyu kahverengi olanları da vardır fakat bunlar az bulunurlar. Erkek aslanların hepimizin hayran kaldığı yeleleri vardır. Ama bu yele dişilerde bulunmaz. Şu yelelerin muhteşemliğine bakar mısınız?
Erkek aslanlar 280 kg a, dişiler ise 150 kg a kadar çıkabilir. Tarihe geçmiş 435 kg ağırlığında bir aslanda bulunmaktadır. Ama genel olarak bu sayılardır.
Aslanlar o kadar güçlüdürler ki bir pençe darbesiyle bir hayvanın kemiklerini kırabilirler ve bir vuruşta bir insanın hayatını elinden alabilirler.
    Aslanlar kendilerine bir alan belirler ve bu alana başka aslanların girmesine asla izin vermezler. Alanlarını şiddetle savunurlar. Bu alan belirleme işini de işeyerek yaparlar. Aslanların koku alma duyusu çok gelişmiştir. Alanlarına giren aslanları bu koku alma duyusu sayesinde anlarlar. Belgesellerde bir aslanın derin derin nefes alıp verdiğini ve ağzını buruşturduğunu görürseniz biliniz ki o aslanı etrafı koklamakla meşguldur.
     Aslanlar kedigiller ailesine mensuptur. Fakat aslanların kedigillerden farklı olan iki özelliğinden bahsetmek istiyorum.
     1. Kuyruğunun ucunda püskül bulunan tek kedigil cinsidir.
     2. Sosyal olan tek kedigil cinsidir.
     İkinci özellikten biraz bahsetmek istiyorum. Diğer kedigil cinsleri yalnız yaşamayı tercih ederler. Fakat aslanlar öyle değildir. Grup halinde yaşarlar.
Küçük bir aslan grubunda bir erkek aslan ve 4-5 dişi aslan bulunur. Kalabalık gruplarda ise 2-3 erkek aslanla 20 ye yakın dişi aslan bulunur.
     Aslanların avlanma özelliklerinden bahsedecek olursak biraz aslanlar genelde gece avlanırlar. Gündüz ise yan gelip yatarlar. Avlarını yakalamak için genelde pusu kurarlar. Zebra, öküz, antilop gibi hayvanlar genellikle avladıkları türlerdir. Bir aslan acıkmadığı sürece bir hayvana saldırmaz. Çünkü aslanlar taze et yerler. Avladıkları bir hayvandan doyana kadar yerler. Doydukları zaman kalanını bırakırlar. Ve bir daha kalan o leşten yemezler.
     Yavru aslanlar anne karnında 105-112 gün arası kaldıktan sonra dünyaya gelirler. Yavru aslanlar dünyaya ilk geldikleri zaman kördürler. Gözleri yaklaşık bir hafta sonra açılır. Anne aslan yavrularına 3 ay kadar süt verdikten sonra onlara avlanmayı öğretmeye başlar. Ayrıca yavru aslanlar ilk doğduklarında üzerlerinde benekler bulunur. Bu benekler zamanla kaybolur.

      Bugünlük aslanlar konusunu burada bitirmek istiyorum ama aslanlar hakkında bilgilere yarın devam edeceğiz....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder