24 Mayıs 2015 Pazar

ASLANLAR 2

      Aslanlardan dün biraz bahsetmiştik. Bugünde devam ediyorum aslanlar konusuna
      Aslanların pençeleri çok keskindir. Ve bu pençelerini istedikleri zaman geri çekebilirler.
      Aslanları aslan yapan diğer bir özellik ise o muhteşem kükremeleridir. Bu kükreme sesi yarım saat uzaklıktan bile duyulabilir. Kükremenin nasıl oluştuğuna gelirsek aslanların boğazlarında iki parçalı bir kemik bulunur. Bu kemik sayesinde kükreme gerçekleşir. Aslanların kükremesi bir meydan okumadır ve diğer aslanlara da bir uyarıdır aslında.
    Bir aslan tek sıçrayışta 4-5 metre kadar uzağa atlayabilir. 50-60 km hızla avlamak istediği hayvana saldırır.
    Geçmiş yüzyıllara göre aslanların sayısında fazlaca azalma görülmüştür. Biraz tarihten bahsedecek olursak Mısır, Asur ve Pers hükümdarları aslanları avlamayı görev edinmişlerdir. Moğollar bir orduyu (100.000 kadar askeri) aslanları avlamak için görevlendirmiştir. Ayrıca Romalılar da aynı şekilde bir 40 yıl kadar zamanda 50.000 kadar aslanı avlamışlardır.
     Aslanların yaşadığı bir çok alanda nesilleri tükenmiştir. Şimdi sadece Afrika ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde bulunurlar. Tabii hayvanat bahçelerini saymazsak. İnsanlar aslanları yok etmek için ellerinden gelenleri yaptıklar. Tuzağa düşürmek, vurmak ve zehirlemek insanların yöntemlerinden bazıları. Aslanların bir türü olan siyah yeleli kap aslanının soyu tüketildi. Bazı ülkeler birçok hayvanda olduğu gibi ancak nesilleri tükenmeye yüz tutunca koruma altına almaya çalışıyorlar. Bu da biz insanların ikiyüzlülüğü oluyor. Önce sen yok et, sonra da yok olma tehlikesiyle diye koruma altına almaya çalış. Doğada bulunan birçok canlının yok olmasına da biz insanlar sebep olmadık mı. Bu konuda yazacak çok şey var ama şimdilik konumuz bu değil. Başka bir gün bu konu hakkında yazmayı düşünüyorum.
       Aslanların bir türü olan kap aslanını söylemişken diğer  türlerini de yazalım tek tek. Bu tür ayrımı aslanların postunun ve yelelerinin rengine göre yapılmıştır.
       *Berber aslanı
       *Kap (cape) aslanı
       *Senegal aslanı
       *Doğu ve Orta Afrika aslanı
       *Asya aslanı gibi...
Birde beyaz aslan var ama ona başka bir yazımda değinmek istiyorum. Şimdilik bu kadar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder