22 Mayıs 2015 Cuma

NARVALLAR

     İlk hayvan tanıtımımda narvallardan bahsetmek istiyorum.
Narvallar; boynuzlu balina ya da deniz gergedanı olarak bilinirler. Kutup bölgesindeki denizlerde yaşarlar. Eklediğim resimlerde de göreceğiniz gibi bu hayvanların bir özelliği var. Üst dudağının üzerinde ileriye doğru uzayan (ben matkap ucuna benzettim) ama boyu üç metreyi bulan bir dişe sahip olmalarıdır. Evet yanlış duymadınız o bir diş. Dünyada görebilecegimiz en uzun dişe sahip canlı türü bu olsa gerek.Bu dişler yetişkin erkeklerde çıkar ama çok az da olsa dişilerde de görülür. İlginç olan ise bir dişide iki boynuzun birden görülmesidir. Şimdiye kadar sadece bunun bir örneğine rastlanmıştır.
     İşte size uzun dişli balinamızdan bir resim

Resimde de görüldüğü gibi gerçekten değişik ve hayret verici bir canlı.


    Bu canlılar hakkında ilginç bir bilgi daha bu uzun dişleri dışında başka dişe sahip değildirler. Yiyeceklerini nasıl yediklerine gelirsek aynı yılanlar gibi yiyeceklerini çiğnemeden yutarlar. 
Ayrıca dişleri göründüğü gibi sert değil esnek bir yapıya sahiptir bu da dişlerin kolay kolay kırılmasını engeller. 

Bizim kadeh tokuşturmamız gibi bunlarında o uzun dişlerini tokuşturma alışkanlıkları var. Ama bunu neden yaptıklarına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte varsayımlar mevcut. Ve bu dişlerin aslında bir duyu organı olduğu da düşünülmüştür.

        Bu tek boynuzlu balinalarımız Arktik Okyanusunda yaşamlarını sürdürürler diyerek bu yazımı burada sonlandırıyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder